Головні різновиди ігристих вин: який напій обрати?

Не всі знають, що шампанським може називатися лише алкогольний напій, зроблений на території регіону Шампань з певних сортів винограду (одного білого та двох червоних) і за класичною технологією. Всі інші напої з перляжем або бульбашками – це ігристі вина. Їх виробляють як у Франції, так і у інших країнах. Про найвідоміші різновиди розповідаємо у статті.

Головні різновиди ігристих вин: який напій обрати

Ігристі вина, які робляться методом шампанізації

До найвідоміших алкогольних напоїв, які виробляються за тією ж технологією, що і шампанське, входять:

  1. Creman. Роблять у долині Луари, Ельзасі, Бургундії та деяких інших французьких регіонах. Як і шампанське, кремани виробляють відповідно до суворих правил, які включають ручний збір виноградних ягід та інші особливості. Але ціни на шампанське істотно вищі за вартість креманів, оскільки виробництво останніх обходиться дешевше. Це зумовлено тим, що для створення креманів можна використовувати не лише три основні та кілька допоміжних сортів винограду – кожен регіон може використовувати місцеві винні ягоди. Також мінімальний термін витримки креманов становить лише 9 місяців, тоді як шампанського – 12 місяців.
  2. Франчакорта. Робиться в італійському регіоні Ломбардія класичним способом, із сортів Шардоне та Піно Неро. Замість Піно Мерьє італійці використовують Піно Блан. А оскільки мікроклімат та ґрунти в Італії схожі на природні умови в Шампані, за смаком шампанське та витримана вінтажна франчакорта дуже схожі.
  3. Cava. Виробляється у Каталонії, у регіоні Пенедес. Іспанський аналог шампанського, який виготовляється з багатьох сортів винограду, включаючи Каберне Совіньйон, Чарелло, Макабео, Гарнача. Також за смакоароматичними властивостями дуже нагадує шампанське, є у продажу в маркеті алкогольних штук Маудау.

 

Ігристі вина, які виробляють методом Шарма

 

На відміну від класичної технології, метод Шарма більш простий і швидкий, оскільки вторинна ферментація алкогольних напоїв здійснюється в чанах, а не в пляшках. Такий резервуарний метод прискорює і здешевлює виробництво ігристих вин, які виходять все ж таки досить смачними і якісними. Найпопулярніше ігристе вино, яке робиться за методом Шарма – це італійське просекко. Цей алкогольний напій, згідно з регламентом, може містити будь-яку кількість цукру, але найчастіше просік робиться сухим. Ще одне відоме ігристе вино родом з Італії – асті, яке виготовляється з ароматичного сорту Мускату за технологією спуманізації, тобто модифікованим методом Шарма. Напій містить всього 7,5% алкоголю і відрізняється ніжним ароматом із квітковими нотками. На третьому місці стоїть ламбруско. Це ігристе вино також роблять в Італії з однойменного сорту винограду. У продажу є червоне, біле та рожеве ламбруско з різним вмістом цукру. Воно легко п'ється і добре смакує з багатьма стравами.

Коментарі користувачів: "Головні різновиди ігристих вин: який напій обрати?"



Если вам есть что сказать об этом заведении, вы можете оставить отзыв в системе комментариев. Пожалуйста, оставляйте только обоснованные отзывы, чтобы другие посетители, которым на данный момент интересна информация про компанию , смогли увидеть конструктивные мнения.

Чтобы прокомментировать , регистрация не нужна. Напишите свое имя, имейл (по желанию) и сам текст отзыва. Напоминаем, что отзывы по компании , которые будут необоснованными, с использованием нецензурной лексики и т.д. могут быть удалены модератором портала без уведомления автора.



Добавить комментарий ↑ в начало